Ecopar dunk

Från: michael.hakansson@eigenbrodt.se

Hej

Jag har haft min segelbåt i Sternö vindhamn sedan 2007, en Sunwind 26 av 1980 års modell med originalmotor VP 5B.

Under alla år har jag känt att segling bl.a. innebär att lämna så lite skit som möjligt efter sej och har därför hela tiden bottenmålat med helt miljövänlig färg(Neptune) och har i år tagit nästa steg och bytt ut dieseloljan mot bättre alternativ, Ecopar.

Fördelarna är så uppenbara att jag känner att jag måste dela med mej av det.

Egenskaperna i detta bränsle, som bl.a. används i reservelkraftverk och dieseltruckar inomhus, är att det är lagringsbeständigt i många år, skapar ingen möjlighet till bakterietillväxt. Det ryker inte och är inte farligt för det marina livet om man skulle spilla i vattnet av misstag. Det luktar i stort sett inte avgaser alls och mängden cancerogena ämne är nästan helt reducerade.

I min gamla motor har jag märkt att just avgaslukten nästan har försvunnit vilken har plågat oss i alla år tidigare samt att den blivit enormt lättstartad. Jag kan överhuvudtaget inte hitta några nackdelar, förutom att det inte går att tanka i Karlshamn samt kostar några kronor mer per liter. Merkostnaden är försumbar, åtminstone till segelbåtar med låg förbrukning och det går att blanda ut den vanliga dieseln om man inte har tom tank eller är på resa där det inte finns tillgängligt. Jag betalade ca 19:-/liter på Ecopar, ett förmodat pris i mack blir några kronor till.

Jag bad deras försäljningschef ta kontakt med Svenne som har dieseltanken i Vägga men han var milt sagt ointresserad av att tänka i nya banor. Ecopar finns nu närmast att köpa i Bromölla för närvarande.

Jag bifogar lite korrespondens vi haft och en del datablad.

Jag vet att Ecopar gärna kommer till något möte om klubben är intresserade, och det hade väl inte varit dumt om Sternö kunde föregå med gott exempel på något sätt. En tank hade ju varit drömmen, om det är fler än jag som tänker både på båten, miljön och min egen hälsa.

 

Mvh

Michael Håkansson